Mikroelementy, mikroskładniki, pierwiastki śladowe to pierwiastki chemiczne występujące w bardzo małych (śladowych) ilościach w organizmach. U ludzi zapotrzebowanie na te pierwiastki wynosi poniżej 100 mg na dobę.

Pojęcia mikroskładników i pierwiastków śladowych nierzadko są rozróżniane ze względu na rozpiętość zawartości lub znaczenie biologiczne. Niedobór lub nadmiar tych pierwiastków może prowadzić do zaburzeń fizjologicznych. Składniki mineralne są niezbędne w ustroju do celów budulcowych a szczególnie w tkance kostnej. Wchodzą również w skład: płynów ustrojowych, niektórych enzymów oraz związków wysokoenergetycznych. Wywierają również wpływ na regulację czynności narządowych i ogólnoustrojowych.

Do mikroelementów w diecie człowieka zalicza się : jod, żelazo, fluor, bor, kobalt, miedź, chrom, cynk, mangan, molibden i selen.

Mikroelementy niezbędne do rozwoju jak i pozostałe, występując w nadmiernych stężeniach mogą wywoływać skutki niepożądane.

Niektóre pierwiastki są wyłącznie toksyczne. A są to srebro, bizmut, kadm, rtęć, ołów, tal, tor, uran.

Niezbędne, ale toksyczne w nadmiarze to chrom, kobalt, miedź, żelazo, molibden, nikiel, cyna, wolfram, cynk.

Jeszcze inne są uznawane za w zasadzie nietoksyczne np. mangan i wanad.