Witaminy są związkami organicznymi niezbędnymi do życia. W języku łacińskim z „vita” znaczy „życie”, natomiast „amina” to nazwa związku organicznego. Witaminy nie dostarczają kalorii. Nie są też materiałem budulcowym, lecz bez nich nie może się obyć żadna komórka. Organizm potrzebuje ich w procesie przemiany materii czyli w przemianie substancji odżywczych w energię. Jeśli pozbawimy człowieka witamin szybko się starzeje, traci siły, choruje. Dzięki witaminom i enzymom prawidłowo odbywa się proces przetwarzania dostarczonego pożywienia, powolnego rozkładania go na coraz prostsze substancje i przyswajania przez organizm.
Wcześniej uważano, że do wzrostu i wszystkich życiowych funkcji potrzebujemy tylko białek, węglowodanów, tłuszczów, minerałów i wody. Znaczenie obecność witamin w organizmie i ich role w przemianie materii medycyna odkryła dopiero na początku XX wieku. Od tamtego czasu poznaliśmy już kilkanaście witamin. Gdy nauka odkryła, że po wyizolowaniu z owoców i warzyw danej witaminy oraz zbadaniu jej składu i budowy chemicznej, można będzie ją w sposób tanio produkować zaczął na skalę przemysłową wytwarzać witaminy w warunkach laboratoryjnych. Tak oto powstała masowa produkcja syntetycznych (nieorganicznych) witamin.
Organiczne witaminy pochodzą z naturalnych produktów, z których po odpowiednim procesie wyodrębnia się witaminę i koncentruje ją w tabletce czy w formie płynu. Witaminę E na przykład, można pozyskać z oleju z soi, z fasoli, kukurydzy czy kiełków pszenicy.
Do dziś opinie naukowców w te kwestii które witaminy są lepsze naturalne czy syntetyczne podzielone. Jedni uważają, że tylko naturalną witaminę organizm jest w stanie w pełni przyswoić. Ponadto przy jej zażywaniu nie obserwuje się raczej zaburzeń żołądkowych oraz objawów zatrucia z powodu przedawkowania.
Drudzy natomiast twierdzą, że witaminy syntetyczne są w swojej strukturze chemicznej identyczne jak naturalne, znajdujące się w pożywieniu. Zatem dla organizmu nie ma znaczenia, w jaki sposób zostały wyprodukowane.
Dziś mamy dostęp do witamin naturalnych i syntetycznych. Światopogląd każdego człowieka pozwala mu dokonać samodzielnego wyboru diety , suplementów diety czy innych zachowań prozdrowotnych. Wiedza na temat jest obszerna a dostęp do niej powszechny. Każdą informacje możemy sprawdzić w wielu miejscach , zapytać lekarza czy dietetyka. Zdajemy sobie sprawę z mądrości natury. Dziś już wiemy, że naturalnym witaminom , czyli pochodzącym z warzyw i owoców towarzyszą inne związki, których nie ma w pigułkach. Niektóre przedłużają trwałość witamin, inne ułatwiają ich przyswajanie, a nawet potęgują działanie. Np. flawonoidy zawarte w niektórych owocach (aronia, jagody, borówki) przedłużają trwałość wymiataczy wolnych rodników, czyli witamin C, A, E. Przyjmowanie multiwitaminy, to nie będzie to samo co zjedzenie truskawek, aronii czy winogron.
Produkcja witamin syntetycznych jest zdecydowanie tańsza niż naturalnych. Wymagania dotyczące produkcji surowców pod względem technologicznym upraw jak i przetwórstwa są wysokie. Dlatego tez jest stosunkowo duża różnica w cenie produktów syntetycznych i naturalnych. Jednakże nasze zdrowie jest ostatnią rzeczą na jakiej powinniśmy oszczędzać. Dlatego w naszym sklepie znajdziecie produkty o bardzo dobrej jakości i w rozsądnych cenach.
120 tabl Fin VitaD3tabs - naturalnie witamina D3
90 tabl. Fin Sweetacertabs naturalna witaminę C z aceroli.
60 tabl Fin VitaB12tabs - B12 w formie aktywnej.
150 tabl Fin Vitabetabs-witamin z grupy B. Źródło kwasu foliowego i witamin z grupy B
90 tabl. Fin Xyliacertabs, naturalna witamina C z aceroli i czarnej porzeczki.
60 kap. Fin NeoEcaps50 - naturalna witamina E z kiełków owsa.
100 kaps. Fin Betacaps. Źródło beta-karotenu