Pachnotka zwyczajna - zioło dla alergików.

Pachnotka zwyczajna
By Dalgial - Praca własna, CC BY-SA 3.0, Link

Pachnotka zwyczajna od setek lat w wielu krajach Dalekiego Wschodu (m. in. w Chinach i Japonii) stosowana jest jako przyprawa do  przyrządzania potraw z owoców morza nie tylko ze względu na jej walory zapachowe, lecz także żeby uniknąć alergii pokarmowych, jakie te owoce morza często wywołują.

Naukowcy przyjrzeli się tej roślinie starannie a  ich badania  doprowadziły ich do zadziwiających odkryć i dały szanse na spektakularny postęp w działaniu prewencyjnym i leczniczym wszelkich objawów alergicznych. Badana od 1977 roku Pachnotka zwyczajna ujawniła szeroką gamę zadziwiających i cennych właściwości, które czynią z niej bez wątpienia najbardziej skutecznego  naturalnego sojusznika  w walce z oznakami alergii.

Dzięki zawartości polifenoli,  skoncentrowany ekstrakt z ziaren pachnotki prezentuje szerokie działanie, zbadane w warunkach laboratoryjnych i naturalnych, na hamowanie wyzwalania histaminy i normalizację nadmiernej u alergików produkcji IgE (immunoglobulin typu E ) odpowiedzialnych za powstawanie stanu zapalnego. Wywiera hamujący wpływ na mechanizmy, które popychają limfocyty B do produkcji IgE oraz stymuluje limfocyty T, które ograniczają ich produkcję. Pociąga to znaczne ograniczenie stopnia rozprzestrzenienia się tej reakcji w ciągu trzech tygodni stosowania.

Pomijając znaczenie unikania alergenów i eliminowania ich z otoczenia, warto pamiętać o tym, że pachnotka może stać się istotnym elementem kuracji antyalergicznej w przypadku:

  • kataru siennego (nieżyt nosa lub katary sezonowe),
  • astmy,
  • alergii na roztocza,
  • sierść,
  • pióra itp,
  • chronicznego alergicznego bronchitu,
  • wycieków z nosa,
  • łzawienia,
  • zatkania nosa (chronicznego).

Zobacz produkty, które zawierają ten składnik.