By Dalgial - Praca własna, CC BY-SA 3.0, Link
Pachnotka zwyczajna od setek lat w wielu krajach Dalekiego Wschodu (m. in. w Chinach i Japonii) stosowana jest jako przyprawa do przyrządzania potraw z owoców morza nie tylko ze względu na jej walory zapachowe, lecz także żeby uniknąć alergii pokarmowych, jakie te owoce morza często wywołują.
Naukowcy przyjrzeli się tej roślinie starannie a ich badania doprowadziły ich do zadziwiających odkryć i dały szanse na spektakularny postęp w działaniu prewencyjnym i leczniczym wszelkich objawów alergicznych. Badana od 1977 roku Pachnotka zwyczajna ujawniła szeroką gamę zadziwiających i cennych właściwości, które czynią z niej bez wątpienia najbardziej skutecznego naturalnego sojusznika w walce z oznakami alergii.
Dzięki zawartości polifenoli, skoncentrowany ekstrakt z ziaren pachnotki prezentuje szerokie działanie, zbadane w warunkach laboratoryjnych i naturalnych, na hamowanie wyzwalania histaminy i normalizację nadmiernej u alergików produkcji IgE (immunoglobulin typu E ) odpowiedzialnych za powstawanie stanu zapalnego. Wywiera hamujący wpływ na mechanizmy, które popychają limfocyty B do produkcji IgE oraz stymuluje limfocyty T, które ograniczają ich produkcję. Pociąga to znaczne ograniczenie stopnia rozprzestrzenienia się tej reakcji w ciągu trzech tygodni stosowania.
Pomijając znaczenie unikania alergenów i eliminowania ich z otoczenia, warto pamiętać o tym, że pachnotka może stać się istotnym elementem kuracji antyalergicznej w przypadku:
Zobacz produkty, które zawierają ten składnik.
24 kapsułki Fin Aleracps- pomocny w alergii wyciąg z rośliny pachnotka zwyczajna