Cynk - minerał i ważny mikroelement dla organizmu

Cynk jest składnikiem ponad 200 enzymów.

Organizm potrzebuje go w syntezie białka oraz kwasów nukleinowych.

Cynk bierze udział w tworzeniu insuliny.

Jest niezbędny do utrzymania optymalnego stężenia witaminy A we krwi i jej wykorzystania przez tkanki. Uczestniczy także w utrzymaniu równowagi innych pierwiastków śladowych: manganu, magnezu, selenu i miedzi. Poprawia sprawność intelektualną, szczególnie u osób starszych. Bierze udział w procesie mineralizacji kości i regeneracji tkanek. Niedobory tego pierwiastka wiążą się z występowaniem wielu problemów dermatologicznych, spowolnieniem rozwoju mięśni oraz osłabieniem.

W przypadku jego niedoboru może nastąpić szybszy rozwój marskości wątroby. W wielu publikacjach naukowych udowodniono tzw. poalkoholową marskość wątroby, której towarzyszy niedobór cynku.Cynk chroni komórki odpornościowe przed uszkadzającym wpływem wolnych rodników i uruchamia mechanizmy obronne organizmu, przyspiesza gojenie się ran, po operacjach, oparzeniach czy przy odleżynach.

Jest bardzo polecany alergikom. Jest potrzebny w terapii najróżniejszych chorób skórnych. Ogranicza również objawy starzenia się skóry. Cynk korzystnie wpływa na funkcjonowanie gruczołu krokowego oraz na poprawę funkcji seksualnych. Źródłem cynku w pożywieniu są mięso, wątroba, jaja, produkty zbożowe z pełnego przemiału, sery podpuszczkowe, fasola, groch, kasza gryczana, orzechy, przetwory zbożowe.

Produkty z naszego sklepu, zawierające cynk: