Aby zatrzymać wizualnie młodość, wiele osób korzysta z dobrodziejstw kosmetologii czy chirurgii plastycznej. Skuteczność takich zabiegów, pomimo zadowolenia klientek jest najczęściej doraźna. Ingerencja w ciało człowieka ma swoje ograniczenia i nie można biologii poprawiać w nieskończoność. Stosowanie „ agresywnych” kosmetyków też nie jest najlepszym rozwiązaniem, ponieważ ingeruje w naturalne procesy zachodzące w skórze. Natura ma swoje prawa, niezbywalne na rzecz kosmetyków czy chirurgii plastycznej. Ciało „żąda” właściwego odżywienia, dotlenienia, światła, oczyszczenia, pielęgnacji i wypoczynku.
Procesy starzenia się naszego organizmu są nieodwracalne i chyba jeszcze dużo czasu upłynie zanim ktoś wymyśli "eliksir młodości", ale nie taki „zwykły”, lecz ogólnoustrojowy. Bo przecież paradoksalnie wygląda np. pozornie młoda twarz w stosunku do globalnego wieku ciała, które jest w porównaniu do "sztucznie odmłodzonej części" o wiele starsze.
Dlatego pierwszoplanowym jest dobrze rozpoznać potrzeby ciała i dostarczać właściwych składników do jego biologicznej funkcji. Nawet najlepszy makijaż nie zamaskuje braku snu czy wody.
Są jednak już nam znane takie substancje, która korzystnie wpływają globalnie na ciała. Możemy je rozsądnie uzupełniać w naszej codziennej diecie, nie tylko po to abyśmy wydawali się młodsi i ładniejsi, ale przede wszystkim po to abyśmy byli zdrowsi.
Taką sprzyjającą nam globalnie substancją jest kolagen.
Kolagen stanowi aż 70% komórek białkowych skóry. Na hasło „kolagen” pojawiają się w naszej wyobraźni skojarzenia związane głównie ze skórą, bo zanik kolagenu w skórze powoduje, że traci ona jędrność, staje się wiotka, a na jej powierzchni pojawiają się zmarszczki.
Jednakże obszar działania kolagenu jest znacznie szersze niż uroda. Kolagen jest białkiem, które naturalnie występuje w ludzkim organizmie i odpowiada za elastyczność tkanek. Stanowi główny składnik tkanki łącznej. W całym organizmie jest go ok. 30% wszystkich komórek białkowych.
Kolagen wchodzi w skład nie tylko skóry, ale także ścięgien, włosów, kości, paznokci i stawów. Ze względu na swoje cechy tj. elastyczność i wytrzymałość, skutecznie trzyma skórę, kości i stawy w odpowiednim położeniu. Oprócz tych funkcji wykonuje bardzo ważne zadanie chroniąc narządy wewnętrzne i utrzymując je w odpowiednim miejscu naszego ciała np. nerki, serce, wątrobę i żołądek.
Jego głównym zadaniem jest łączenie ze sobą komórek, dlatego jest on budulcem większości narządów, przede wszystkim skóry, kości i zębów, ścięgien, chrząstek, naczyń krwionośnych czy rogówki oka.
Do zaburzeń w tworzeniu się kolagenu dochodzi, m.in. w przypadku chorób autoimmunologicznych, przy stałych np. podczas uprawiania sportu wyczynowego, w wyniku starzenia się organizmu.
Kolagen posiada wyjątkowe cechy. Jest bardzo elastyczny i niezwykle wytrzymały. Chroni narządy wewnętrzne takie jak nerki, żołądek czy wątrobę tworząc wokół nich podtrzymującą je w miejscu warstwę ochronną. W układzie odpornościowym pełni rolę obronną. Zapobiega ingerencji drobnoustrojów, toksyn oraz komórek rakowych. W skórze zapewnia ciągłość procesów odnowy komórkowej oraz właściwy poziom nawilżenia, przez co wpływa na sprężystość i miękkość skóry. Kolagen stanowi aż 60% wszystkich białek skóry, dlatego ma decydujący wpływ na jej wygląd i kondycję.
Po 25. Roku życia ilość kolagenu stopniowo spada. Zaczynają pojawiać się pierwsze oznaki starzenia się organizmu. Prędkość zanikania kolagenu uzależniona jest od prowadzonego trybu życia, sposobu odżywiania, pielęgnacji, a nawet aktywności fizycznej i ilości snu. Objawami niedoboru kolagenu są utrata jędrności skóry oraz jej wiotczenie, zmarszczki, pojawianie się rozstępów i cellulitu, żylaków, łamliwość i wypadanie włosów, osłabienie kości i stawów, dolegliwości bólowe z tym związane. Kolagen znajduje się między innymi w kościach, ścięgnach, skórze, żyłach, tętnicach, rogówkach oczu, płucach, sercu, wątrobie, nerkach. Kiedy zaczyna go ubywać, cały organizm odczuwa tego skutki?
Konsekwencje braku kolagenu dotyczą one praktycznie każdej funkcji organizmu. Jego obecność jest konieczna dla naszego zdrowia.
Aby uzupełnić niedobór kolagenu w organizmie częściej zaczynamy spożywać galaretki, gęste zupy na kościach lub podroby. Pozostaje tylko pytanie ile takich pokarmów trzeba codziennie zjeść, aby zaspokoić zapotrzebowanie organizmu? Trzeba poświęcić dużą ilość czasu, aby taką dietę przygotować. Należy także pamiętać, że w tym pożywieniu jest niska zawartość tego białka i jest stosunkowo trudno przyswajalne. Oprócz tego takie posiłki zawierają dużą ilość niekoniecznie dobrych tłuszczów.
Jest 8 rodzajów kolagenu. Najbardziej znane to kolagen typu I –powszechny w organizmie oraz kolagen typu III występujące w skórze i tkance podskórnej. Kolagen typu II – występuje w chrząstkach stawowych. Bez kolagenu nasze organizmy nie funkcjonują prawidłowo. Zażywanie płynnego kolagenu skutecznie usuwa zarówno zewnętrzne oznaki starzenia (zmarszczki, wypadanie włosów), wspomaga komórki wszystkich organów, wpływa na wspomaganie leczenia wielu schorzeń wieku dojrzałego takich jak bóle stawów i kręgosłupa, reumatyzm czy też dolegliwości związane z okresem menopauzy. Uzupełnienie niedoborów kolagenu przyczynia się do poprawy płynności ruchu aparatu ruchowego. Warto pomyśleć o uzupełnieniu diety suplementami z kolagenem by jak najdłużej zachować młodość oraz zdrowe stawy.
500 ml Fin Vi-vaHA collagen z ryb z kwasem hialuronowym i witaminą C Zmniejsza zmarszczki mimiczne.
500 ml. Fin Flexigel - kolagen w płynie na stawy.