Rozwój cywilizacji i wysoko rozwiniętych technologii spowodował ogromne zmiany w życiu człowieka.
Wiele z nich zdecydowanie poprawiło jakość życia na lepsze. Niektóre aspekty życia uległy jednak takim modyfikacjom, że oprócz zmian korzystnych wprowadziły i takie, które nie do końca są pozytywne. Możemy tutaj powiedzieć o zmianach, jakie zaszły w produkcji żywności a przecież musimy jeść, aby żyć, rozwijać się, regenerować się po wysiłku, móc pracować, zdrowieć po chorobie itd...
W czasach, kiedy ludności było zdecydowanie mniej, tradycyjne uprawy zaspokajały potrzeby żywieniowe człowieka. Żywność uprawiana była metodami tradycyjnymi z wykorzystaniem praw natury. Przechowywana była krócej, mniej przetworzona i pozbawiona dodatków chemicznych. Jej przydatność do spożycia była zabezpieczona środkami lub sposobami naturalnymi tj. suszenie, kiszenie, solenie itp.
O naszym jadłospisie decydowała „matka natura” dając nam w odpowiednich porach roku właściwe rodzaje pokarmu. Sezonowo dostępne owoce mogliśmy jeść wtedy, gdy dojrzały.
Współczesne technologie również wykorzystują takie metody, ale przybyło wiele nowych opartych o dorobek nauki. Oprócz metod naturalnych wykorzystuje się obecnie metody chemiczne np. utrwalanie za pomocą chemicznych środków konserwujących, chłodnictwo, sterylizacje, pasteryzację itd. Metody te przyczyniają się do tego, że mamy żywności więcej, możemy ja przechowywać znacznie dłużej i transportować nawet na duże odległości bez obawy zepsucia się. Jednak, gdy poznamy bliżej obowiązujące zasady to ze strachem w oczach czytamy napisy na etykietach produktów spożywczych i z zaskoczeniem patrzymy na brunatne plamy na jabłkach z chłodni.
Mgr J. Typrowicz w pracy METODY UTRWALANIA I PRZECHOWYWANIA ŻYWNOŚCI z 2006 roku pisze:”, Jeśli temperatura owoców jest np. obniżona poniżej ich specyficznego optimum, występują tzw. uszkodzenia chłodnicze spowodowane różnymi zmianami fizjologicznymi, jak wewnętrzne lub zewnętrzne brązowienie, brak dojrzewania, plamy na skórze. Uszkodzenia obserwuje się np. w jabłkach przechowywanych w temp. niższej niż 2-3°C, w pomidorach w temp. niższej niż 7-10°C, czy bananach w temp. niższej niż 12-13°C.”
W konsekwencji długiego przechowywania żywności, obróbki technologicznej w tym termicznej, dodawania sztucznie przedłużających żywotność produktu dodatków, dodawania polepszaczy, ogólnie mówiąc przechemizowanie gleby i żywność powodują, że jemy produkty nie w pełni wartościowe pod względem składników odżywczych lub dostarczamy sobie pokarm nadmiernie przeciążający nasz organizm.
Tak jak do wybudowania domu potrzeba cegieł i właściwego spoiwa, odpowiedniego ogrzewania i szybkiego reagowania w przypadku koniecznej naprawy po deszczach i huraganach tak i nasze organizmy nie mogą obyć się bez niezbędnych składników budulcowych i naprawczych: witamin, białek, mikroelementów, kwasów tłuszczowych, błonnika i węglowodanów w odpowiednich ilościach i dobrej, jakości.
Dostarczenie niezbędnych do życia składników energetycznych i odżywczych, „niepoprawianych” za pomocą różnorodnych technologii to podstawa.
Czy nam się to udaje przeprowadzić? Najczęściej nie udaje się nam racjonalnie odżywiać. Większość z nas żyje w dużych aglomeracjach. Obciążeni zajęciami narzekamy na brak czasu, nieustanny pośpiech, nadmierny stres. Czasami własna wygoda i bardzo często niewiedza przyczyniają się do niestarannego odżywiania.
Niewłaściwe odżywianie jest przyczyną około 50% zgonów a 80% społeczeństwa nie musiałoby korzystać z wizyt u lekarza gdyby zadbali o swoje diety. To oczywiście wymaga odpowiedniego czasu i nastawienia a specjaliści twierdzą, że zapobieganie chorobie osiągnie skutek, jeśli przystąpimy do działania, co najmniej na 7 lat przed wystąpieniem jej objawów.
Naturalne suplementy diety firmy Starlife mogą stać się uzupełnieniem naszego codziennego pożywienia i wspierać organizm przed zachorowaniem.
Dzięki temu możliwe jest wspomaganie, odtruwanie i wzmacnianie naszego organizmu. Profilaktyka naturalna to przede wszystkim zdrowy sposób odżywiania się, mądra suplementacja oraz aktywny styl życia.
Witaminy są związkami organicznymi niezbędnymi do życia. W języku łacińskim z „vita” znaczy „życie”, natomiast „amina” to nazwa związku organicznego. Organizm potrzebuje ich w procesie przemiany materii czyli w przemianie substancji odżywczych w energię. Człowieka pozbawiony witamin szybko się starzeje, traci siły, choruje. Dzięki witaminom i enzymom prawidłowo odbywa się proces przetwarzania dostarczonego pożywienia, powolnego rozkładania go na coraz prostsze substancje i przyswajania przez organizm.
Znaczenie obecność witamin w organizmie w przemianie materii medycyna odkryła na początku XX wieku. Od tamtego czasu poznaliśmy już kilkanaście witamin. Gdy nauka odkryła, że po wyizolowaniu z owoców i warzyw danej witaminy oraz zbadaniu jej składu i budowy chemicznej, można będzie ją w sposób tanio produkować zaczął na skalę przemysłową wytwarzać witaminy w warunkach laboratoryjnych. Tak oto powstała masowa produkcja syntetycznych (nieorganicznych) witamin.
Organiczne witaminy pochodzą z naturalnych produktów, z których po odpowiednim procesie wyodrębnia się witaminę i koncentruje ją w tabletce czy w formie płynu.
Do dziś opinie naukowców w te kwestii które witaminy są lepsze naturalne czy syntetyczne podzielone. Jedni uważają, że tylko naturalną witaminę organizm jest w stanie w pełni przyswoić. Ponadto przy jej zażywaniu nie obserwuje się raczej zaburzeń żołądkowych oraz objawów zatrucia z powodu przedawkowania.
Drudzy natomiast twierdzą, że witaminy syntetyczne są w swojej strukturze chemicznej identyczne jak naturalne, znajdujące się w pożywieniu. Zatem dla organizmu nie ma znaczenia, w jaki sposób zostały wyprodukowane.
Dziś mamy dostęp do witamin naturalnych i syntetycznych. Światopogląd każdego człowieka pozwala mu dokonać samodzielnego wyboru diety , suplementów diety czy innych zachowań prozdrowotnych. Dziś już wiemy, że naturalnym witaminom , czyli pochodzącym z warzyw i owoców towarzyszą inne związki, których nie ma w pigułkach. Związki te przedłużają trwałość witamin, ułatwiają ich przyswajanie, a nawet potęgują działanie. Np. flawonoidy zawarte w owocach przedłużają trwałość wymiataczy wolnych rodników, czyli witamin C, A, E. Przyjmowanie sztucznej multiwitaminy, to nie będzie to samo co zjedzenie truskawek, aronii czy winogron.
Produkcja witamin syntetycznych jest zdecydowanie tańsza niż naturalnych.
Wymagania dotyczące produkcji naturalnych preparatów witaminowych pod względem technologicznym są wysokie. Dlatego też jest stosunkowo duża różnica w cenie produktów syntetycznych i naturalnych.
ACEROLA STAR naturalny suplement z dużą zawartością witamin C. Popyt na produkty z acerolą stale rośnie. Są uznawane za świetne suplementy diety. W suplemencie ACEROLA STAR znajduje się oprócz aceroli, róża pomarszczona, owoce dzikiej pomarańczy, rutyna, zielona papryka , czarna porzeczka, bioflawonoidy.
VITAMIN C 1000 STAR zawiera witaminę C ( 1000 mg) pochodzenia naturalnego pozyskana z dzikiej róży i bioflawonoidy.
VITAMIN C PLUS STAR naturalny suplement diety zawierający witaminę C w płynie.
60 tabletek ACEROLA STAR z witaminą C 60 tabletek VITAMINA C 1000 STAR odporność i regeneracja 500 ml VITAMIN C PLUS STAR- odporność Produkt sprowadzamy na indywidualne zamówienia klienta po ustaleniu czasu dostawy, miejsca dostawy i uzgodnionej płatności. Zamówienia przyjmujemy telefonicznie : 608 462 424 ACEROLA STAR
VITAMIN C 1000 STAR
VITAMIN C PLUS STAR
VITAMIN B12 STAR. B12 (cyjanokobalamina) Witamina B12 wpływa na funkcje układu nerwowego.
FOLIC ACID STAR. Zawiera kwas foliowy potrzebny do prawidłowego funkcjonowania układów krwiotwórczego i nerwowego
60 tabletek VITAMIN B12 STAR - wsparcie dla systemu nerwowego 60 tabletek FOLIC ACID STAR kwas foliowy VITAMIN B12 STAR
FOLIC ACID STAR
VITAMIN D3 STAR i VITAMIN D3 CHERRY STAR-D3 W PŁYNIE dla kości, mięśni, odporności. przyczynia się do prawidłowego wchłaniania wapnia i fosforu oraz ich wykorzystania przez organizm.
60 tabletek VITAMIN D3 STAR- zdrowe kości, zdrowe zęby 500 ml VITAMIN D3 CHERRY STAR- płyn - kości, zęby, odporność. Produkt sprowadzamy na indywidualne zamówienia klienta po ustaleniu czasu dostawy, miejsca dostawy i uzgodnionej płatności. Zamówienia przyjmujemy telefonicznie : 608 462 424 VITAMIN D3 STAR
VITAMIN D3 CHERRY STAR
VITAMIN K STAR. Witamina K wspiera regulację krzepliwości krwi.
VITAMIN K2 STAR. WitaminaK2 pomaga w rozmieszczaniu wapnia w organizmie.
60 tabletek VITAMIN K STAR- krzepliwość krwi VITAMIN K STAR
VITAMIN E STAR. Witamina E jest silnym przeciwutleniaczem chroniącym organizm przed działaniem wolnych rodników tlenowych i uszkodzeniem komórek.
60 KAPSUŁEK VITAMIN E STAR mocny przeciwutleniacz VITAMIN E STAR
Witaminy występują także w wielu innych suplementach firmy Starlife kompleksowo dopełniając receptury suplementów i wspomagające działanie innych składników.
Są to np. produkty
120 ml MULTIVITAMIN STAR multiwitamina Produkt sprowadzamy na indywidualne zamówienia klienta po ustaleniu czasu dostawy, miejsca dostawy i uzgodnionej płatności. Zamówienia przyjmujemy telefonicznie : 608 462 424