Dla każdego jest oczywiste, że jesień i zima sprzyjają infekcjom. Jak skutecznie zadbać o zdrowie w ciągu coraz chłodniejszych, nadchodzących miesięcy, by chronić je przed inwazją wirusów, grzybów, pasożytów, niebezpiecznych czynników zewnętrznych, ale co robić by również skutecznie usuwać z organizmu powstające patogenne komórki? Na naszą odporność składa się wiele czynników.
Odpowiednia dieta bogata w przeciwutleniacze
Przeciwutleniacze to określone składniki żywności, takie jak polifenole, witamina E, A czy C, ale również enzymy, w których skład wchodzą jony metali, np. żelaza, cynku, miedzi, manganu czy selenu. Przeciwutleniaczami są luteina i zeaksantyna, które mogą zwiększać gęstość barwnika plamki ocznej, tym samym mogą zmniejszać ryzyko zwyrodnienia plamki ocznej związanej z wiekiem. Odżywianie wpływa na funkcjonowanie układu odpornościowego, bo to właśnie z jedzeniem dostarczamy organizmowi potrzebnych składników odżywczych. Dlatego potrzebna nam jest odpowiednio zbilansowana do potrzeb organizmu ( wiek, waga, płeć , tryb życia, wykonywana praca…) dieta, która dostarcza wszystkich niezbędnych składników odżywczych we właściwych ilościach.
Bardzo istotne są probiotyki.
Około 70-80 proc. komórek odpornościowych znajduje się w jelitach. Prawidłowa flora bakteryjna pokrywa całe jelito. Zaburzenia i niedobory flory jelitowej spowodowane złą dietą czy lekami mogą być przyczyną namnażania się w jelitach nieprzyjaznych patogenów. Zniszczona śluzówka jelit nie stanowi bariery ochronnej i patogeny bez problemu wnikają do wnętrza organizmu. Dlatego tak ważnym składnikiem diety, wspierającym namnażanie się korzystnych bakterii jelitowych są prebiotyki. Stanowią one dla nich swoisty pokarm. Źródła prebiotyków to m.in. czosnek, cebula, szparagi, por, karczochy, cukinia, banany, wodorosty, pszenica, żyto, mleko i produkty mleczne, mleko kobiece.
nasza propozycja wzbogacenia diety:
70 kaps Fin Probi8caps probiotyk Fin Probi8caps
Witaminy i mikroelementy
Niedobór witaminy C może wpływać na gorsze gojenie ran, zmniejszać oporność organizmu na infekcje i zwiększyć podatność na infekcje.
Niedobór witaminy A może zwiększać przepuszczalność bariery jelitowej, wpływać na równowagę składu limfocytów.
Niedobór witaminy D przyczynia się do nieprawidłowego przebiegu wielu funkcji organizmu. Witamina D jest potrzebna nie tylko do prawidłowej mineralizacji kości ale także bierze do regulowania procesów odpornościowych. Jesienią i zimą w polskiej szerokości geograficznej potrzeba nam dodatkowych 1000-2000 j.m. witaminy D dziennie, a osobom otyłym - nawet 4000 j.m
Niedobór żelaza ma wpływ na mniejszą odporność organizmu na namnażanie się drobnoustrojów patogennych. Przyczynia się do większej podatność organizmu na infekcje układu oddechowego i żołądkowo-jelitowe.
Gdy w naszej diecie jest za mało cynku ma to niekorzystny wpływ na funkcjonowanie układu odpornościowego. Może zwiększać ryzyko infekcji dolnych dróg oddechowych i biegunek. Cynk pozytywnie wpływa na namnażanie się limfocytów a jego mniejsza ilość lub w diecie, może spowodować „słabszą” odpowiedź układu odpornościowego.
Selen jest „ potężnym” antyoksydantem. Jego niedostateczna obecność może prowadzić do mniejszej neutralizacji wolnych rodników oraz hamować aktywację i różnicowanie komórek odpornościowych.
nasza propozycja wzbogacenia diety:
60 tabletek VITAMINA C 1000 STAR odporność i regeneracja 210 tabl. Fin Xyliacertabs - witamina C z aceroli VITAMIN C 1000 STAR
Fin Xyliacertabs
Omega-3. Kwasy tłuszczowe omega-3
Jednym z wielonienasyconych kwasów z grupy omega-3 jest kwas alfa-linolenowy (ALA). Wyróżnia się również dwa ważne długołańcuchowe kwasy tłuszczowe: eikozapentaenowy (EPA) i dokozaheksaenowy (DHA). Wszystkie trzy określa się je jako „niezbędne”, ponieważ organizm nie potrafi ich samodzielnie zsyntetyzować – muszą być dostarczone z pożywieniem.
Bogatym źródłem kwasów DHA i EPA jest olej rybi (tzw. tran). Gatunki ryb różnią się proporcją EPA do DHA. Wątroba dorsza zawiera więcej EPA niż DHA, z kolei wątroba rekina zawiera więcej DHA niż EPA.
O naszej odporności „ decyduje „ także odpowiednia ilość ruchu na świeżym powietrzu niezależnie od warunków atmosferycznych. Kąpiele w morskiej wodzie, ale również korzystanie z sauny uczy nasz układ odpornościowy adaptacji do różnych warunków termicznych. Ta umiejętność doskonale przydaje się w walce z infekcjami.
nasze propozycje wzbogacenia diety:
90 kapsułek Opti Omega - funkcjonowanie serca i mózgu
Zdrowy sen
Ma duże znaczenie dla zachowania odporności biologicznej i psychicznej. Organizm potrzebuje ok 7 godzin snu na odpoczynek i regenerację sił witalnych. Zadbajmy o regularny sen, w dobrze wywietrzonym pomieszczeniu, w wygodnym łóżku i przewiewnej pościeli. Temperatura pomieszczenia w którym sypiamy powinna wynosić około 19°C. a pomieszczenie powinno zapewniać ciszę i i być zaciemnione. Ważnym elementem higieny snu jest to czy chodzimy spać mniej więcej o tej samej porze, kolację jedzmy przynajmniej godzinę wcześniej, w sypialni nie pracujmy. W nocy temperatura w pomieszczeniu, gdzie śpimy powinna być niższa niż w ciągu dnia. W łóżku unikajmy używania emitujących niebieskie światło laptopów, telefonów komórkowych i telewizora.
pomocne suplementy:
60 kapsułek OptiSleep® - regulacja snu
Stres
Ma negatywny wpływ naszą odporność. Źródłem stresu mogą być kłopoty w pracy, w relacji z bliskimi, problem z chorobą w rodzinie, żałoba, obciążenia finansowe, wychowywanie dzieci ale również długotrwałe przeciążenie i przemęczenie fizyczne, wychłodzenie lub przegrzanie organizmu, zbyt długie pozbawienie pokarmu i wody. Nasze psyche i soma to sprzężony układ mechanizmów. Przedłużający się lub bardzo intensywny stres powoduje spadek odporności, przejawiający się podatnością na wiele chorób. Rozwiązaniem nie jest alkohol, bo może pogłębiać stres. Najlepiej odstresować się przez kontakty z innymi ludźmi, czy wysiłek fizyczny, które zwiększają produkcję endorfin (tzw. hormonów szczęścia).
propozycja wsparcia organizmu:
60 kapsułek OptiNeurostress®-Stres, depresja, wyczerpanie psychiczne